1 decembrie


Azi suntem români. Mai presus de orice altceva, azi se presupune că uităm mizeriile care se întâmplă în țara asta și ne aducem aminte doar de partea frumoasă a cuvântului „român”. Există o parte frumoasă, credeți-mă – și nu mă refer doar la cea pe care majoritatea străinilor, ca o mare dovadă de ignoranță, o recunosc – Nadia și Hagi. E drept că cei doi sunt mari exponenți ai acestui frumos, dar nu sunt singurii. Și dacă alții nu vor spune asta, o voi spune eu.
Așa că astăzi am ales să fiu mândră de descendența mea în primul rând pentru că această descendență include nume precum George Enescu și Ion Creangă, precum Henri Coandă și Nicolae Grigorescu, precum Liviu Constantinescu și Călin Popovici. Și pentru mulți alții. Majoritatea celor care veți citi aceste rânduri probabil că habar nu aveți că Popovici a fost astrofizician sau Constantinescu geofizician, și e păcat. Pentru că ei sunt doar doi dintre cei care fac cinste acestei națiuni – ca de exemplu atâția alți oameni de știință care zi de zi fac minuni, și care își spun „români” și aici, și peste hotare, atâția oameni de artă care au fost și sunt cele mai frumoase medalii de onoare pe pieptul acestei țări, și atâția oameni simpli care continuă să spere că țara asta are un viitor.
Da, suntem români, și poate că multe Ane zac în pereții acestei țări, dar în cele din urmă tocmai pentru acele Ane sunt mândră azi că sunt româncă.

© Liliana Negoi

Advertisements

2 thoughts on “1 decembrie”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s