Recomandare de carte: „Nepovestitele trăiri ale templierilor români” de Adrian Voicu


Cu ceva vreme în urmă am nimerit din întâmplare pe pagina cuiva care își spunea Neliniștitu’. Din click în click am aflat că de fapt numele său este Adrian Voicu și că în acel moment tocmai se pregătea de lansarea unui volum intitulat „Nepovestitele trăiri ale templierilor români”. Pe vremea aceea Adrian avea postate pe pagina sa, drept mostre, câteva fragmente din romanul ce urma să fie publicat. Le-am citit pe nerăsuflate, și întrucât prima mea reacție internă a fost „Pe-ăsta TREBUIE să îl citesc tot!”, am așteptat cu mare nerăbdare să îi apară volumul pe piață.

Când într-un final cartea a ajuns la mine și am deschis-o, am avut plăcuta surpriză de a nu fi în stare să o las din mână până ce nu am terminat-o. Nu puteam să mă opresc, pentru că este atât de bine scrisă, iar Adrian îmbină cu atâta ușurință și talent umorul cu simbolurile și aluziile, încât era practic imposibil să nu o sorb dintr-o citire.

Modul în care cei trei eroi principali închipuiți de autor – Berilă, Pișta Massy și Kremvurst von Schlitz (da, închipuiți-vă că toate numele din roman sunt cel puțin la fel de hilare) – traversează împreună o bucată din istoria secolului al XIV-lea, oferind cititorului o presupusă față nevăzută a unor evenimente și situații altfel prea bine știute, și legând laolaltă personaje care mai de care mai neobișnuite, este, cel puțin din punctul meu de vedere, o culme a măiestriei scriitoricești. Ai crede că sub nicio formă nu ai avea cum să regăsești la un loc ciobanii din Miorița, pe Ana și Manole, familiile lui Romeo și a Julietei, figuri literare precum cele ale lui Dante și Boccaccio sau istorice precum cea a lui Basarab, și cu toate astea, la adăpostul peripețiilor celor trei eroi, realul și imaginarul se contopesc și totul capătă noi dimensiuni. Cei trei sunt un alt fel de mușchetari, mirosind a umor autohton și a înțelepciune ascunsă sub mantia hazului, și nu doar o dată, admirând broderia de întâmplări din jurul lor, m-am minunat de belșugul imaginației lui Adrian.

Recunosc că în clipa în care am terminat de citit cartea și am închis-o am avut un sentiment de gol și părere de rău, pentru că mi-aș fi dorit să nu se termine așa de repede. Așa că la scurt timp după aceea am citit-o din nou. Am citit și am râs cu hohote, singură în camera în care mă aflam, și am sperat și încă mai sper din tot sufletul ca Adrian să îi țeasă o continuare, pentru că ar fi mare păcat să se oprească aici.

Pe Adrian îl găsiți aici, iar pe Templieri aici – și va recomand cu multă căldură, mai ales pe gerurile de afară, să luați volumul și să îl citiți – este într-adevăr o carte de excepție și vă va încălzi sufletul!

Acest articol face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL.

© Liliana Negoi

23 thoughts on “Recomandare de carte: „Nepovestitele trăiri ale templierilor români” de Adrian Voicu”

 1. De stiut ca scrii bestial nu stiam pana acum aproximativ o luna cand am avut norocul sa te cunosc. Insa chiar si asa, apreciez faptul ca reusesti sa ma uimesti cu cate ceva de fiecare data, si mai ales ca esti entuziasta cand vine vorba de litere. Daca numele nu ma convinsese, micuta povestire despre cartea aia cu siguranta a facut-o asa ca…pot spune doar MULTUMESC. 😀

 2. Intr-adevar toate cele spuse mai sus de Liliana sunt adevarate.
  Aceasta opera este o capodopera a umoristicii romane si as trebui ca fiecare dintre noi sa o aiba in biblioteca.

  Felicitari Liliana Negoi pentru descriere si Adrian Voicu pentru ca ne incanta mereu cu operele sale care ne scot din normal…

 3. Doamne, Doamne, ce surpriză de surpriză!
  M-ai lăsat fără de aer, draga mea! Aşa de fain ai scris despre cărticica-mi, încât am stat o clipă să mă gândesc dacă e vorba despre ea sau despre un clasic. 🙂
  Sunt onorat peste poate de aprecierile tale şi sper ca următorul volum să-ţi producă măcar tot atâta plăcere la lecturare.
  Săru’ mâna şi te îmbrăţişez cu drag. 🙂

 4. categoric trebuie citita 🙂 Deja imi plac Berilă, Pișta Massy și Kremvurst von Schlitz! Dar cred ca voi astepta sa ajung acasa s-o iau, am gasit-o pe amazon la aproape 14 lire cu transport, dar poate astepta pana la vara 😀
  Oricum felicitari pentru recenzie, foate frumos ai scris. Si felicitari si celor de la All, am descoperit foarte multe bloguri interesante datorita campaniei lor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s